Doel voor dit jaar is om een aantal SAP certificeringen te doen. Steeds meer klanten stellen dit op prijs, omdat dit voor hen een manier is om enige vorm van kwaliteit te toetsen. Certificeringen geven aan dat je (enige) kennis van de materie hebt, maar persoonlijk werk ik liever met mensen die een bepaalde brede kennis en kunde hebben en die zich nieuwe kennis makkelijk eigen kunnen maken. Die certificering zegt namelijk niets over hoe een consultant de SAP oplossing in de organisatie gaat neerzetten en wat met name belangrijk is, in hoeverre er over de muur gekeken wordt van het eigen terrein.

 

Enfin, omdat Saoudi Arabie eraan zat te komen, had ik nog net tijd om voor het weekend een certificering PI te doen, maar daarvoor moest ik wel naar Ratingen (bij Düsseldorf). Iets verder rijden dan Den Bosch, maar ach, dat mag de pret niet drukken. Dus mooi op tijd vertrokken, maar helaas, het was net de tweede krokusweek. En blijkbaar had heel noordelijk Nederland bedacht, hoe prettig het is om reeds op vrijdagmorgen op weg te gaan voor de sneeuwpret. Dit werd dus filepret en data begon al voor de grensovergang bij Oberhausen en in Duitsland werd het alleen maar erger. Nu wist ik niet dat je SAP moet bellen als je niet voor 09:00 aankomt, en dus was niet mogelijk om aan het tentamen deel te nemen.

Door tussenkomst van de lieve secretaresse, die nog even met Walldorf belde wat te doen, mocht ik iet na 10:00 toch nog aan het tentamen deelnemen. Hoewel de tentamen begeleider zich noch drukt maakte over hoeveel tijd ik er nog voor nodig had, bleek dat een ruim uur voldoende was voor de vragenlijst. Dus om half 12 weer terug naar die Niederlanden en met een score van 85% ruim voldoende om het papiertje te mogen ontvangen.